رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان و کاهش مقاومت به انسولین

رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدانهای طبیعی باعث بهبود حساسیت به انسولین در افراد بالغ چاق که مبتلا به مقاومت به انسولین هستند، می گردد. استفاده از آنتی اکسیدانهای طبیعی باعث افزایش تأثیر داروی متفورمین در افزایش حساسیت به انسولین می شود.

نتایج این تحقیقات در نود و دومین کنفزانس سالانۀ جامعۀ غدد درون ریز در San Diego ارائه شده است.

فواید استفاده از آنتی اکسیدانها قبلاً شناخته شده است اما این برای اولین بار است که تأثیر این مواد در بهبود عملکرد هورمونها در افراد چاق مبتلا به سندرم متابولیک شناسایی شده است . دکتر Mancini محقق غدد در دانشگاه کاتولیک در ایتالیا می گوید: این یکی از روش های تأثیر بیولوژیک آنتی اکسیدانها در بدن است. سندرم متابولیک مجموعه ای از فاکتورهای خطر متابولیکی است که باعث ایجاد دیابت، بیماری قلبی و سکته می شود. افراد مبتلا به سندرم متابولیک قادر نیستند بخوبی از انسولین تولید شده در بدنشان (هورمون تنظیم کنندۀ قند خون) استفاده کنند.

شواهد نشان می دهد که استرس اکسید ایتو در سندرم متابولیک نقش دارد. استرس اکسید ایتو یک مکانیزیم بیو شیمیایی است که باعث تخریب ذرات (گلبول ها،پلاکت ها و ....) خونی و سلولهای بدن می شود. این استرس بر اثر عدم تعادل بین مقدار اکسیدانهای موجود در بدن و کاهش قدرت دفاعی آنتی اکسیدانهای موجود ایجاد می شود. استرس اکسید ایتو نقش عمده ای در پیر شدن سلولها و نهایتاً فرد دارد. آنتی اکسیدانهایی که بطور طبیعی در میوه جات، سبزیجات، حبوبات و خشکبار یافت می شوند شامل ویتامین های E و c، سلنیوم و کارتنوئیدهایی نظیر بتا کاروتن می باشند.

تحقیقات قبلی نشان می دهد که آنتی اکسیدانها می توانند از تخریب اکسید ایتو در سلولها جلوگیری کنند و در برخی موارد به ترمیم تخریب های ایجاد شده کمک می کنند. دکتر Mancini و همکارانش به مطالعۀ تأثیرات تغذیه ای آنتی اکسیدانها بروی مقاومت به انسولین پرداختند. این تحقیقات بروی افراد چاق با محدودۀ سنی 18 تا 66 سال که به دیابت مبتلا نبودند صورت گرفت.

محققین این افراد را در 4 گروه تقسیم بندی کردند به هر 4 گروه رژیم غذایی کم کالری از نوع رژیم های غذایی مدیترانه ای با 1500 کالری روزانه داده شد. این رژیم حاوی 25٪ پروتئین بود و مابقی از کربوهیدراتهایی با نمایۀ گلیسمی پایین مثل غلات کامل، تشکیل شده بود.

گروه اول تنها از این رژیم غذایی استفاده می کردند اما به گروه دوم این رژیم بهمراه داروی متفورمین داده شد. در گروه سوم رژیم غذایی مملو از آنتی اکسیدان بمقدار روزانۀ 800 تا 1000 میلیگرم که از طریق سبزیجات و میوه جات تأمین می شد. برای گروه چهارم علاوه بر موادی که به گروه سوم داده شد داروی متفورمین نیز تجویز گردید. جدا از کاهش وزن که در تمام گروهها تقریباً بطور مساوی مشاهده گردید. تنها در دو گروه که از رژیم آنتی اکسیدان (گروه سوم و چهارم) استفاده می کردند کاهش مقاومت به انسولین بطور واضح مشاهده شد. در گروه چهارم بیشترین کاهش مقاومت به انسولین مشاهده گردید. برای اندازه گیری کاهش مقاومت به انسولین ، آزمایش تحمل گلوگز خوراکی انجام شد به گفتۀ دکتر Mancini در هیچیک از افراد شرکت کننده در تحقیق آنتی اکسیدان ها تأثیرات مضری ایجاد نمی کند او در پاسخ به این سوال که آیا می توان مقدار بیشتری آنتی اکسیدان به رژیم غذایی این افراد افزود، می گوید: میزان کل آنتی اکسیدان موجوددر رژیم غذایی باید بین 800 تا 1000 میلیگرم در روز باشد. مصرف این مقدار آنتی اکسیدان مضر نمی باشد و نباید به میزان زیاد و نزدیک به حد مجاز از آنتی اکسیدان ها استفاده نمود.

 

منبع:                                                                                                 www.Sciencedaily.com